Certificate in Culinary Arts
Sinopsis Program
Program ini direka untuk melahirkan tenaga kerja yang berkelayakan dan berkemampuan untuk berkhidmat di bahagian kulinari. Pelajar-pelajar akan diajar untuk melaksanakan pelbagai teknik dan resepi yang digunakan dalam masakan Barat, masakan Asia dan pastri, sekaligus membolehkan mereka berkhidmat di mana-mana hotel atau resort.
SENARAI MODUL UNTUK PROGRAM INI
Asas Masakan
Asas Operasi Pramusaji
Asas Bahasa Inggeris
Kemahiran Pembelajaran & Pembangunan Profesional
Pengenalan kepada Industri Hospitaliti
Pengajian Malaysia
Masakan Gunaan
Pastri 1
Bahasa Inggeris Pertengahan 1
Matematik Gunaan untuk Hospitaliti
Makanan & Budaya
Bahasa Kebangsaan / Keusahawanan Digital
Masakan Profesional
Pastri 2
Bahasa Inggeris Pertengahan 2
Pengurusan Kendiri
Pendidikan Islam / Moral
Prospek Kerjaya
Majikan : Hotel, Resort, Restoran
Jabatan-Jabatan: Pastri, Dapur Masukan Barat, Dapur Masakan Asia, Bankuet, Bakeri
Syarat Kemasukan
- Warganegara Malaysia
- Memiliki SPM atau setaraf
- Lulus Bahasa Melayu
- Lulus Sejarah (SPM 2013 dan ke atas)
- Mendapat SATU (1) kepujian dalam mana-mana mata pelajaran
- Calon tidak mempunyai ketidakupayaan penglihatan (buta, buta warna), pendengaran, pertuturan, fizikal atau pembelajaran yang menyukarkan kerja-kerja amali
kembali ke atas