Sijil Seni Visual Kreatif

Sinopsis Program


Sijil Seni Visual Kreatif dibentuk untuk menggembleng kebolehan dan bakat pelajar berasaskan kreativiti, inovasi dan teknologi dalam pengkhususan menghasilkan produk cenderamata. Pelajar akan memperolehi pengalaman bagaimana untuk membuat dan memasarkan produk mereka sebagai langkah permulaan dalam bidang keusahawanan. Program ini menawarkan modul teras Asas Senireka, Sejarah Seni Kraf, Asas Rekabentuk Digital, Aplikasi Bahan dan Peralatan, Rekabentuk Visual, Rekabentuk Cenderamata dan Kraf Hiasan, Teknik dan Proses Batik Kontemporari, Teknik dan Proses Seramik Kontemporari, Asas Keusahawanan, Peragaan Produk dan Projek Akhir Visual Kreatif.

Pelajar juga akan diajar berkaitan dengan kursus wajib yang mana akan membekalkan pelajar dengan kursus Pembangunan Diri dan pembelajaran secara kendiri melalui tugasan dan projek. Lulusan daripada program ini mampu menyahut cabaran dalam memartabatkan Industri Seni Kreatif Negara.

Prospek Kerjaya


Program ini menyediakan pelajar yang berpengetahuan dan berkemahiran di dalam bidang seni kreatif untuk diimplimentasi sebelum pelajar memulakan kerjaya di dalam prospek berikut:
 1. Usahawan Kraf
 2. Tenaga Pengajar Kraf
 3. Display Artist
 4. Designer
 5. Penyelia Pereka Grafik
 6. Penyelia Bengkel Kraf
 7. Penyelia Pengurusan Produk
 8. Pembantu Pereka Bentuk Corak Fabrik
 9. Pembantu Galeri
 10. Pengusaha Produk Batik
 11. Pencanting Batik
 12. Pembekal Bahan Mentah Kraf
 13. Pembekal Props Pameran
 14. Product Demonstrator
 15. Product Promoter
 16. Product Collector
 17. Product Dealer
 18. Mould Maker
 19. Modeller

Syarat Kemasukan


Lepasan SPM
 1. Warganegara Malaysia
 2. Memiliki SPM atau setaraf
 3. Lulus Bahasa Melayu
 4. Lulus Sejarah (SPM 2013 dan ke atas)
 5. Calon tidak mempunyai ketidakupayaan penglihatan (buta, buta warna), pendengaran, fizikal atau pembelajaran yang menyukarkan kerja-kerja amali

kembali ke atas

Ditawarkan di

Kolej Komuniti Chenderoh

Tempoh Pengajian

4 semester

Semua maklumat yang dipaparkan adalah benar dan betul pada masa tarikh dan masa diterbitkan dan tertakluk kepada pindaan dari masa ke semasa. Jabatan Pendidikan Politeknik dan Kolej Komuniti tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat dalam laman web ini.