Sijil Khas Pastri

Sinopsis Program


Program Sijil Khas Pastri adalah salah satu program yang membolehkan pelajar berkeperluan pendidikan khas mendapat pengetahuan dan kemahiran secara teori dan amali dalam bidang pastri. Struktur program ini merangkumi kursus teras disiplin antaranya Asas Roti, Produk Asas Pastri, Pengurusan Diri, Laminated Dough, Asas Kek, Artisan Bread, Continental Cake, Asas Coklat, Asas Hiasan Kek, Quick Bread dan Dessert. Pelajar juga wajib mengambil kursus Pendidikan Islam/ Pendidikan Moral, Asas Komunikasi, Kokurikulum dan Asas Keusahawanan. Melalui kursus-kursus yang ditawarkan ini, pelajar dapat meningkatkan keyakinan diri melalui kemahiran komunikasi, kerja berpasukan, keusahawanan, bersikap profesional dan bersedia secara sukarela menyumbang kepada masyarakat. Pelajar akan menjalani latihan industri pada semester akhir dalam usahan memberi pendedahan kepada dunia kerjaya yang sebenar.

Prospek Kerjaya


Program ini menyediakan pelajar dengan ilmu pengetahuan dan kemahiran dalam bidang pastri. Ilmu pengetahuan dan kemahiran yang diperolehi melalui program ini akan membolehkan pelajar memulakan kerjaya dalam bidang berikut:  
 • Industrial Bakers
 • Homebakers
 • Usahawan
 • Bakery Assistant
 • Kitchen Helper
 • Commis
 • Pembantu Penyelia perkhidmatan makanan

Syarat Kemasukan


Pelajar berkeperluan khas (Masalah Pembelajaran)
 1. Warganegara Malaysia
 2. Tamat Persekolahan Sekolah Menengah (17 tahun ke atas) atau mempunyai Sijil Khas (Tahap 2)
 3. Pemegang Kad OKU (Masalah Pembelajaran)
 4. Menguasai 3M (membaca, menulis & mengira) bagi pelajar masalah pembelajaran dan perlu menjalani proses saringan

kembali ke atas

Semua maklumat yang dipaparkan adalah benar dan betul pada masa tarikh dan masa diterbitkan dan tertakluk kepada pindaan dari masa ke semasa. Jabatan Pendidikan Politeknik dan Kolej Komuniti tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat dalam laman web ini.