Diploma Seni Kulinari (WBL)
Sinopsis Program
Diploma Seni Kulinari direka bentuk untuk melengkapkan pelajar dengan pengetahuan dan kemahiran asas dalam bidang seni masakan. Program ini menyediakan peluang kepada pelajar dalam membangunkan kemahiran masakan melalui kaedah hands-on dengan persekitaran dan peralatan di dalam dapur yang lengkap.
Program ini membolehkan pelajar untuk mengaplikasikan pengetahuan, kefahaman dan kemahiran dalam industri perkhidmatan makanan dengan pendedahan pengetahuan sanitasi di dalam perkhidmatan makanan, nutrisi, teori makanan, asas masakan barat, masakan Malaysia, masakan asia, masakan antarabangsa, penyajian makanan dan minuman, perancangan menu, penyediaan roti dan pastri, operasi perkhidmatan makanan komersil, kawalan kos makanan dan minuman dan pengurusan sumber manusia. perkhidmatan pelanggan dan keusahawanan yang diberikan. Program ini juga, menggabungkan amali dan pembelajaran melalui pengalaman. Pelajar juga akan menjalani enam bulan latihan industri yang berstruktur bertujuan memberi pelajar kemahiran dan pengalaman di tempat kerja dan pendidikan akademik yang berkaitan sekaligus membolehkan mereka memasuki alam pekerjaan dengan penuh dedikasi sebaik sahaja tamat pengajian.
Prospek Kerjaya
Program ini menyediakan pelajar dengan pengetahuan dan kemahiran dalam pengurusan industri penyediaan makanan yang membolehkan pelajar mengisi pelbagai jenis kerjaya dalam bidang penyediaan makanan termasuk hotel, restoran, perniagaan katering dan pelayaran kapal pesiar dan lain-lain. Pengetahuan dan kemahiran yang diperoleh oleh pelajar dari program ini akan membolehkan mereka menyertai pasaran kerja sebagai:
- Chef
- Caterer / Perkhidmatan Katering
- Food Suppliers / Pembekal makanan
- Pastry Chef / Chef Pastri
- Bakery Chef / Chef Bakeri
- Personal Chef
- Kitchen Artist
- Kitchen Coordinator
- Culinary Instructor
- Kitchen Assistant
- Entrepreneur / Usahawan
- Cookbook Author / Pengarang buku masakan
- Banquet Supervisor / Penyelia Jamuan
- Food And Beverage Supervisor / Penyelia Makanan dan Minuman
- Assistant Kitchen Manager
Syarat Kemasukan
- Warganegara Malaysia
- Memiliki SPM atau setaraf
- Lulus Bahasa Melayu
- Lulus Sejarah (SPM 2013 dan ke atas)
- Lulus Bahasa Inggeris
- Mendapat TIGA (3) kepujian dalam mana-mana mata pelajaran
- Calon tidak mempunyai ketidakupayaan penglihatan (buta, buta warna), pendengaran, fizikal atau pembelajaran yang menyukarkan kerja-kerja amali
kembali ke atas
- Warganegara Malaysia.
- Lulus Sijil Kolej Komuniti dalam program berikut:
- Certificate in Culinary Arts
- Certificate in Food & Beverage Service
- Certificate In Recreational Tourism
- Certificate in Room Division
- Sijil Kulinari
- Sijil Pastri
- Sijil Pelancongan dan Pengembaraan
- Sijil Pengembaraan Pelancongan
- Sijil Pengendalian Acara
- Calon tidak mempunyai ketidakupayaan penglihatan (buta,buta warna), pendengaran, fizikal atau pembelajaran yang menyukarkan kerja-kerja amali.
1 | Sijil Kolej Komuniti Tahap 3, KKM |
| Certificate in Culinary Arts |
| Certificate in Food & Beverage Service |
| Certificate In Recreational Tourism |
| Certificate in Room Division |
| Sijil Kulinari |
| Sijil Pastri |
| Sijil Pelancongan dan Pengembaraan |
| Sijil Pengembaraan Pelancongan |
| Sijil Pengendalian Acara |
* Sekiranya sijil yang dimiliki tiada dalam senarai diatas, sila hubungi Unit Ambilan Pelajar, Bahagian Ambilan dan Pembangunan Pelajar
kembali ke atas
- Warganegara Malaysia
- Mendapat sijil APEL (Accreditation of Prior Experiential Learning) daripada MQA untuk kemasukan ke diploma (Tahap 4)
- Mempunyai pengalaman bekerja dalam bidang berkaitan
kembali ke atas