Diploma Seni Kulinari (WBL)

Sinopsis Program


Diploma Seni Kulinari direka bentuk untuk melengkapkan pelajar dengan pengetahuan dan kemahiran asas dalam bidang seni masakan. Program ini menyediakan peluang kepada pelajar dalam membangunkan kemahiran masakan melalui kaedah hands-on dengan persekitaran dan peralatan di dalam dapur yang lengkap.

Program ini membolehkan pelajar untuk mengaplikasikan pengetahuan, kefahaman dan kemahiran dalam industri perkhidmatan makanan dengan pendedahan pengetahuan sanitasi di dalam perkhidmatan makanan, nutrisi, teori makanan, asas masakan barat, masakan Malaysia, masakan asia, masakan antarabangsa, penyajian makanan dan minuman, perancangan menu, penyediaan roti dan pastri, operasi perkhidmatan makanan komersil, kawalan kos makanan dan minuman dan pengurusan sumber manusia. perkhidmatan pelanggan dan keusahawanan yang diberikan. Program ini juga, menggabungkan amali dan pembelajaran melalui pengalaman. Pelajar juga akan menjalani enam bulan latihan industri yang berstruktur bertujuan memberi pelajar kemahiran dan pengalaman di tempat kerja dan pendidikan akademik yang berkaitan sekaligus membolehkan mereka memasuki alam pekerjaan dengan penuh dedikasi sebaik sahaja tamat pengajian.

Prospek Kerjaya


Program ini menyediakan pelajar dengan pengetahuan dan kemahiran dalam pengurusan industri penyediaan makanan yang membolehkan pelajar mengisi pelbagai jenis kerjaya dalam bidang penyediaan makanan termasuk hotel, restoran, perniagaan katering dan pelayaran kapal pesiar dan lain-lain. Pengetahuan dan kemahiran yang diperoleh oleh pelajar dari program ini akan membolehkan mereka menyertai pasaran kerja sebagai:

  • Chef
  • Caterer / Perkhidmatan Katering
  • Food Suppliers / Pembekal makanan
  • Pastry Chef / Chef Pastri
  • Bakery Chef / Chef Bakeri
  • Personal Chef
  • Kitchen Artist
  • Kitchen Coordinator
  • Culinary Instructor
  • Kitchen Assistant
  • Entrepreneur / Usahawan
  • Cookbook Author / Pengarang buku masakan
  • Banquet Supervisor / Penyelia Jamuan
  • Food And Beverage Supervisor / Penyelia Makanan dan Minuman
  • Assistant Kitchen Manager

Syarat Kemasukan


Lepasan SPM
  1. Warganegara Malaysia
  2. Memiliki SPM atau setaraf
  3. Lulus Bahasa Melayu
  4. Lulus Sejarah (SPM 2013 dan ke atas)
  5. Lulus Bahasa Inggeris
  6. Mendapat TIGA (3) kepujian dalam mana-mana mata pelajaran
  7. Calon tidak mempunyai ketidakupayaan penglihatan (buta, buta warna), pendengaran, fizikal atau pembelajaran yang menyukarkan kerja-kerja amali

kembali ke atas
Lulusan selain SPM
  1. Warganegara Malaysia.
  2. Lulus Sijil Kolej Komuniti dalam program berikut:
    • Certificate in Culinary Arts
    • Certificate in Food & Beverage Service
    • Certificate In Recreational Tourism
    • Certificate in Room Division
    • Sijil Kulinari
    • Sijil Pastri
    • Sijil Pelancongan dan Pengembaraan
    • Sijil Pengembaraan Pelancongan
    • Sijil Pengendalian Acara
  3. Calon tidak mempunyai ketidakupayaan penglihatan (buta,buta warna), pendengaran, fizikal atau pembelajaran yang menyukarkan kerja-kerja amali.
1Sijil Kolej Komuniti Tahap 3, KKM
 Certificate in Culinary Arts
 Certificate in Food & Beverage Service
 Certificate In Recreational Tourism
 Certificate in Room Division
 Sijil Kulinari
 Sijil Pastri
 Sijil Pelancongan dan Pengembaraan
 Sijil Pengembaraan Pelancongan
 Sijil Pengendalian Acara

* Sekiranya sijil yang dimiliki tiada dalam senarai diatas, sila hubungi Unit Ambilan Pelajar, Bahagian Ambilan dan Pembangunan Pelajar


kembali ke atas
Lulusan APEL
  1. Warganegara Malaysia
  2. Mendapat sijil APEL (Accreditation of Prior Experiential Learning) daripada MQA untuk kemasukan ke diploma (Tahap 4)
  3. Mempunyai pengalaman bekerja dalam bidang berkaitan

kembali ke atas

Tempoh Pengajian

5 semester

Semua maklumat yang dipaparkan adalah benar dan betul pada masa tarikh dan masa diterbitkan dan tertakluk kepada pindaan dari masa ke semasa. Jabatan Pendidikan Politeknik dan Kolej Komuniti tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat dalam laman web ini.