Diploma Perkhidmatan Makanan Amalan Halal
Sinopsis Program
Program Diploma Perkhidmatan Makanan Amalan Halal memperkenalkan pelajar kepada amalan halal dalam industry perkhidmatan makanan. Ia menyediakan pemahaman yang luas serta kompetensi yang diperlukan dalam industry perkhidmatan makanan halal seperti profesionalisma dan perkhidmatan pelanggan, pengetahuan asas makanan halal dan industry makanan, standard halal, sanitasi di dalam perkhidmatan makanan, nutrisi, teori makanan, asas masakan timur dan barat, penyajian makanan dan minuman, perancangan menu, penyediaan roti dan pastri, undang-undang makanan dan aspek undang-undang, operasi perkhidmatan makanan komersil, pengurusan acara, kawalan kos makanan dan minuman dan pengurusan sumber manusia. Amalan hospitality mesra muslim dan rekabentuk susun atur kemudahan perkhidmatan makanan juga diterapkan di dalam program ini. Ia menggabungkan amali dan pembelajaran melalui pengalaman. Pelajar akan menjalani enam bulan latihan industriyang berstruktur untuk memperolehi kemahiran dan pengalaman di tempat kerja dan pendidikan akademik yang berkaitan supaya mereka memasuki alam pekerjaan dengan penuh dedikasi setelah tamat pengajian.
Prospek Kerjaya
Program ini menyediakan pelajar dengan pengetahuan dan kemahiran penyeliaan atau pengurusan dalam industry perkhidmatan makanan halal. Mereka mempunyai peluang kerjaya dalam bidang pengeluaran makanan halal, perkhidmatan makanan halal atau pengeluaran makanan halal seperti:
• Penyelia Makanan dan Minuman
• Penyelia Restoran
• Eksekutif Halal (Muslim Sahaja)
• Usahawan
• Penolong Pegawai Penyediaan Makanan C27
• Pegawai Kualiti Makanan
• Pegawai Jaminan Kualiti Makanan
• Penyelia Penjualan Makanan
• Eksekutif Perkhidmatan Makanan
Syarat Kemasukan
- Warganegara Malaysia
- Memiliki SPM atau setaraf
- Lulus Sejarah (SPM 2013 dan ke atas)
- Lulus Bahasa Inggeris
- Lulus Bahasa Melayu
- Mendapat TIGA (3) kepujian dalam mana-mana mata pelajaran
- Calon tidak mempunyai ketidakupayaan penglihatan (buta, buta warna), pendengaran, fizikal atau pembelajaran yang menyukarkan kerja-kerja amali
kembali ke atas
- Warganegara Malaysia.
- Lulus Sijil Kolej Komuniti dalam program berikut:
- Certificate in Culinary Arts
- Certificate in Food & Beverage Service
- Certificate In Recreational Tourism
- Certificate in Room Division
- Sijil Bakeri dan Konfeksionari
- Sijil Hotel dan Katering
- Sijil Kulinari
- Sijil Operasi Perhotelan
- Sijil Pastri
- Sijil Pelancongan dan Pengembaraan
- Sijil Pemprosesan dan Kawalan Mutu Makanan
- Sijil Pemprosesan Makanan Komersil
- Sijil Pengembaraan Pelancongan
- Sijil Pengendalian Acara
- Calon tidak mempunyai ketidakupayaan penglihatan (buta,buta warna), pendengaran, fizikal atau pembelajaran yang menyukarkan kerja-kerja amali.
1 | Sijil Politeknik Tahap 3, KKM |
| Sijil Pengurusan Hotel dan Katering |
2 | Sijil Kolej Komuniti Tahap 3, KKM |
| Certificate in Culinary Arts |
| Certificate in Food & Beverage Service |
| Certificate In Recreational Tourism |
| Certificate in Room Division |
| Sijil Bakeri dan Konfeksionari |
| Sijil Hotel dan Katering |
| Sijil Kulinari |
| Sijil Operasi Perhotelan |
| Sijil Pastri |
| Sijil Pelancongan dan Pengembaraan |
| Sijil Pemprosesan dan Kawalan Mutu Makanan |
| Sijil Pemprosesan Makanan Komersil |
| Sijil Pengembaraan Pelancongan |
| Sijil Pengendalian Acara |
| Sijil Teknologi Pemprosesan Makanan |
* Sekiranya sijil yang dimiliki tiada dalam senarai diatas, sila hubungi Unit Ambilan Pelajar, Bahagian Ambilan dan Pembangunan Pelajar
kembali ke atas
- Warganegara Malaysia
- Mendapat sijil APEL (Accreditation of Prior Experiential Learning) daripada MQA untuk kemasukan ke diploma (Tahap 4)
- Mempunyai pengalaman bekerja dalam bidang berkaitan
kembali ke atas