Diploma Pengurusan Hotel (WBL)

Sinopsis Program


Diploma in Hotel Management is designed to cover the current wide discipline of hotel industry. This programme offers hands-on practical skills and prepares graduates to excel in terms of services, accommodation, hotels and restaurant business. 

This special programme is designed to resemble an apprenticeship training programme where students will be attached to a designated hotel for a period of ten (10) months throughout the duration of the programme. This includes front office practice, hotel and lodging management, housekeeping, commercial foodservice and kitchen operation and restaurant operation. Other fundamental competencies such as tourism and hospitality fundamentals, professional development, communication skills, health and safety, and entrepreneurial development are also included in this programme.


Prospek Kerjaya


This programme provides the knowledge and skills in hotel management with a broad understanding of hotel industry. The knowledge and skills that the students acquire from the programme will enable them to acquire middle management post such as:
  • Commis
  • Catering Assistant
  • Cook
  • Patissier
  • Chef de Partie
  • Bus Person
  • Food and Beverage Attendant
  • Bar Attendant
  • Host / Hostess
  • Public Area Cleaner
  • Laundry Attendant
  • Housekeeping Attendant
  • Clerical Assistant
  • Bell Desk Attendant
  • Porter
  • Telephonist
  • Reservationist
  • Receptionist
  • Night Auditor
  • Cashier
  • Concierge

Syarat Kemasukan


Lepasan SPM
  1. Warganegara Malaysia
  2. Memiliki SPM atau setaraf
  3. Lulus Sejarah (SPM 2013 dan ke atas)
  4. Lulus Bahasa Inggeris
  5. Lulus Bahasa Melayu
  6. Mendapat TIGA (3) kepujian dalam mana-mana mata pelajaran
  7. Calon tidak mempunyai ketidakupayaan penglihatan (buta), pendengaran, fizikal atau pembelajaran yang menyukarkan kerja-kerja amali

kembali ke atas
Lulusan selain SPM
  1. Warganegara Malaysia.
  2. Lulus Sijil Kolej Komuniti dalam program berikut:
    • Certificate in Culinary Arts
    • Certificate in Food & Beverage Service
    • Certificate In Recreational Tourism
    • Certificate in Room Division
    • Sijil Bakeri dan Konfeksionari
    • Sijil Hotel dan Katering
    • Sijil Kulinari
    • Sijil Operasi Perhotelan
    • Sijil Pastri
    • Sijil Pelancongan dan Pengembaraan
    • Sijil Pengembaraan Pelancongan
    • Sijil Pengendalian Acara
  3. Calon tidak mempunyai ketidakupayaan penglihatan (buta), pendengaran, fizikal atau pembelajaran yang menyukarkan kerja – kerja amali.
1Sijil Kolej Komuniti Tahap 3, KKM
 Certificate in Culinary Arts
 Certificate in Food & Beverage Service
 Certificate In Recreational Tourism
 Certificate in Room Division
 Sijil Bakeri dan Konfeksionari
 Sijil Hotel dan Katering
 Sijil Kulinari
 Sijil Operasi Perhotelan
 Sijil Pastri
 Sijil Pelancongan dan Pengembaraan
 Sijil Pengembaraan Pelancongan
 Sijil Pengendalian Acara

* Sekiranya sijil yang dimiliki tiada dalam senarai diatas, sila hubungi Unit Ambilan Pelajar, Bahagian Ambilan dan Pembangunan Pelajar


kembali ke atas
Lulusan APEL
  1. Warganegara Malaysia
  2. Mendapat sijil APEL (Accreditation of Prior Experiential Learning) daripada MQA untuk kemasukan ke diploma (Tahap 4)
  3. Mempunyai pengalaman bekerja dalam bidang berkaitan

kembali ke atas

Semua maklumat yang dipaparkan adalah benar dan betul pada masa tarikh dan masa diterbitkan dan tertakluk kepada pindaan dari masa ke semasa. Jabatan Pendidikan Politeknik dan Kolej Komuniti tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat dalam laman web ini.