Certificate in Culinary Arts

Sinopsis Program


Program ini direka untuk melahirkan tenaga kerja yang berkelayakan dan berkemampuan untuk berkhidmat di bahagian kulinari. Pelajar-pelajar akan diajar untuk melaksanakan pelbagai teknik dan resepi yang digunakan dalam masakan Barat, masakan Asia dan pastri, sekaligus membolehkan mereka berkhidmat di mana-mana hotel atau resort.

SENARAI MODUL UNTUK PROGRAM INI

Asas Masakan
Asas Operasi Pramusaji
Asas Bahasa Inggeris
Kemahiran Pembelajaran & Pembangunan Profesional
Pengenalan kepada Industri Hospitaliti
Pengajian Malaysia
Masakan Gunaan
Pastri 1
Bahasa Inggeris Pertengahan 1
Matematik Gunaan untuk Hospitaliti
Makanan & Budaya
Bahasa Kebangsaan / Keusahawanan Digital
Masakan Profesional
Pastri 2
Bahasa Inggeris Pertengahan 2
Pengurusan Kendiri
Pendidikan Islam / Moral

Prospek Kerjaya


Majikan : Hotel, Resort, Restoran
Jabatan-Jabatan: Pastri, Dapur Masukan Barat, Dapur Masakan Asia, Bankuet, Bakeri

Syarat Kemasukan


Lepasan SPM
  1. Warganegara Malaysia
  2. Memiliki SPM atau setaraf
  3. Lulus Bahasa Melayu
  4. Lulus Sejarah (SPM 2013 dan ke atas)
  5. Calon tidak mempunyai ketidakupayaan penglihatan (buta, buta warna), pendengaran, pertuturan, fizikal atau pembelajaran yang menyukarkan kerja-kerja amali

kembali ke atas

Tempoh Pengajian

4 semester

Semua maklumat yang dipaparkan adalah benar dan betul pada masa tarikh dan masa diterbitkan dan tertakluk kepada pindaan dari masa ke semasa. Jabatan Pendidikan Politeknik dan Kolej Komuniti tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat dalam laman web ini.