Diploma Animasi Kreatif

Sinopsis Program


Untuk seiring dengan perkembangan teknologi pesat dan keperluan yang sentiasa berubah dalam industri kreatif digital hari ini, Jabatan Pendidikan Politeknik (JPP) telah bekerjasama dengan peneraju utama industri negara dalam membangun dan menyemak semula kurikulum Teknologi Kreatif Digital. Kerjasama ini bertujuan untuk melengkapkan pelajar dengan pengetahuan terkini dan kemahiran yang relevan untuk memenuhi cabaran global dan keperluan industri kreatif. Langkah inisiatif ini, iaitu pembelajaran teradun dan Work-based Learning (WBL), adalah satu bentuk pedagogi yang menggabungkan pembelajaran didalam kelas dengan simulasi berstruktur pengalaman kerja sebenar yang menyediakan pelajar untuk daya saing di tempat kerja hari ini. Teknologi Kreatif adalah bidang antara disiplin yang menggabungkan teknologi komputer, reka bentuk, seni dan kemanusiaan. Bidang Teknologi Kreatif merangkumi seni, pengiklanan dan media yang dibuat dengan perisian, secara elektronik dan / atau dengan enjin yang dipacu data.Contoh-contoh teknologi kreatif digital termasuklah pengalaman kepelbagaian deria yang dibuat menggunakan grafik komputer, virtual reality, augmented reality, pencetakan 3D, internet of things, dan teknologi wearable. Dalam dunia seni, seni media baru, seni digital, dan seni internet merupakan contoh-contoh kerja yang dilakukan dalam bidang teknologi kreatif. Sesetengah percaya bahawa "Kreativiti berpotensi untuk direvolusikan dengan teknologi", atau bidang teknologi kreatif ini dilihat sebagai membantu "mengendalakan" cara manusia kini berinteraksi dengan komputer, dan ia mendorong kepada pengalaman yang lebih bersepadu dan mendalam. Teknologi kreatif paling baik dilihat sebagai pertembungan teknologi baru dengan inisiatif kreatif seperti fesyen, seni, pengiklanan, media, dan hiburan.

Program ini menyediakan pendidikan dan latihan dalam bidang multimedia kreatif. Kursus yang ditawarkan diletakan dalam kumpulan modul Creative Foundation, Creative Essentials dan Creative Technology. Kursus-kursus yang ditawarkan memberi peluang kepada para pelajar untuk menceburi kerjaya dalam pelbagai industri Multimedia Kreatif. Disamping kemahiran dan pengetahuan dalam visual dan kreativiti, program ini juga menggunakan aplikasi perisian multimedia terkini yang paling relevan dan digunakan secara meluas dalam industri pengeluaran kreatif. Ini memastikan pelajar dilengkapi dengan kemahiran yang diperlukan dan boleh memasuki mana-mana syarikat dalam bidang kepakaran yang dipilih. Di samping kursus teknikal, pelajar juga dibekalkan dengan kursus umum seperti Bahasa Inggeris untuk Teknologi Digital, Pengajian Islam atau Pendidikan Moral, Ko-Kurikulum, Pengurusan Acara dan Keusahawanan untuk meningkatkan kecekapan mereka dalam softskill. Oleh kerana program ini memberi penekanan kepada pembelajaran sendiri dan kemahiran kecekapan tangan (hand-on), graduan program ini akan bersedia untuk menghadapi cabaran dalam dunia kreatif digital. Program ini mengambil masa pelaksanaan selama lima (5) semester; empat semester akademik dan pada semester akhir iaitu semester lima pelajar akan melaksanakan WBL di syarikat-syarikat yang berkaitan. Pada semester akhir, pelajar dikehendaki melengkapkan projek akhir yang juga akan mengukur pengetahuan dan kemahiran yang diperolehi sepanjang pengajian mereka. Para pelajar dikehendaki membentangkan Projek Akhir secara professional (pitching and showreel)kepada industri pada akhir program.


Prospek Kerjaya


Diploma Teknologi Kreatif Digital menyediakan pelajar dengan pengetahuan dan kemahiran bersepadu yang diperlukan dalam industri kreatif digital. Pelajar perlu mempunyai bakat, aspirasi dan kebolehan yang boleh digunakan untuk pelbagai kerjaya dalam industri kreatif digital. Antara kerjaya yang berpotensi untuk diceburi adalah:-

• Animator
• Penolong Penerbit
• Penolong Pengarah
• Penolong Pengurus Penerbit / Eksekutif
• Penulis Skrip
• Penolong Pengarah Fotografi
• Pembantu Scenographer / Pereka Produksi
• Editor Visual dan Audio
• Pembantu Visual Menchandiser
• Penolong Pengarah Seni / Kreatif
• Animator 2D / 3D                                                     
• Pereka Karakter
• Artis Kesan Khas
• Rendering Artist
• Pereka Latar Belakang Digital
• Pereka Grafik
• Pereka Permainan Video
• Penolong Pengarah Video
• Roto Artist
• Concept Artist


Syarat Kemasukan


Lepasan SPM
 1. Warganegara Malaysia
 2. Memiliki SPM atau setaraf
 3. Lulus Sejarah (SPM 2013 dan ke atas)
 4. Lulus Bahasa Inggeris
 5. Lulus Matematik
 6. Mendapat LIMA (5) kepujian dalam mata pelajaran berikut:
  1. Bahasa Melayu
  2. SATU (1) matapelajaran Sains/Teknikal/Vokasional/Elektif STEM
  3. TIGA (3) matapelajaran lain yang belum diambilkira kepujiannya
 7. Calon tidak mempunyai ketidakupayaan penglihatan (buta), pendengaran, fizikal atau pembelajaran yang menyukarkan kerja-kerja amali

kembali ke atas
Lulusan selain SPM

* Sekiranya berminat untuk memohon ke Program ini, sila hubungi Bahagian Pengambilan Pelajar


kembali ke atas
Lulusan APEL
 1. Warganegara Malaysia
 2. Mendapat sijil APEL (Accreditation of Prior Experiential Learning) daripada MQA untuk kemasukan ke diploma (Tahap 4)
 3. Mempunyai pengalaman bekerja dalam bidang berkaitan

kembali ke atas

Ditawarkan di

Tempoh Pengajian

6 semester

Semua maklumat yang dipaparkan adalah benar dan betul pada masa tarikh dan masa diterbitkan dan tertakluk kepada pindaan dari masa ke semasa. Jabatan Pendidikan Politeknik dan Kolej Komuniti tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat dalam laman web ini.