Diploma Teknologi Makanan

Sinopsis Program


DIPLOMA DALAM TEKNOLOGI MAKANAN dibangunkan untuk menghasilkan graduan yang memiliki pengetahuan dan kemahiran dalam bidang teknologi makanan untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat dalam industri makanan, sektor kerajaan dan menjadi usahawan yang berjaya. Struktur program memberi tumpuan kepada Pemprosesan Makanan, Sains Makanan, Kawalan Kualiti Makanan, Analisis Makanan, Mikrobiologi Makanan, Analisis makanan menggunakan Instrumen terkini dan kursus elektif.

 

Pemprosesan makanan terdiri daripada Teknologi Produk berasaskan Ternakan dan Teknologi Produk Tanaman. Bidang Teknologi Makanan juga merangkumi aspek penilaian makanan daripada segi kandungan mikroorganisma serta penghasilan produk makanan menggunakan mikroorganisma yang banyak diaplikasikan dalam industri. Kursus lain termasuklah kajian tentang kandungan Kimia dalam Makanan, Biokimia Makanan, Asas Statistik untuk Sains Makanan, Keselamatan Makanan, Analisis Kualiti Makanan, Asas Kejuruteraan Makanan, Pembungkusan Makanan, Pengawetan Makanan, Teknologi Lepas Tuai, Analisa Penilaian Deria Makanan, Pemakanan dan Kesihatan , Teknologi Lemak dan Minyak, Teknologi Bakeri dan Projek Inovasi Produk Makanan Baharu. Bahasa Inggeris untuk Komunikasi, Matematik Kejuruteraan dan pengajian Malaysia juga turut diajar dalam program ini.


Prospek Kerjaya


Para graduan boleh mendapat pekerjaan dalam pelbagai sektor pekerjaan seperti institusi pendidikan, industri makanan, syarikat bioteknologi, pusat penyelidikan, sektor kerajaan seperti Jabatan Kesihatan, Jabatan Alam Sekitar, Jabatan Pertanian, MARDI, FAMA, MPOB, SIRIM, Jabatan Sumber Manusia dan sektor swasta seperti industri makanan, makanan segera, industri kimia dan industri pembungkusan. Pekerjaan yang berpotensi termasuk:

 

  •          Penolong pengurus
  •          Pembantu Mikrobiologi
  •          Penolong Jurutera
  •          Penolong Penganalisis Makanan
  •          Penolong Inspektor Makanan
  •          Penolong Pegawai Pemakanan dan Kesihatan
  •          Juruteknik Makmal
  •          Eksekutif Pengeluaran
  •          Juruteknik Pengisaran (Miller)
  •          Penolong Eksekutif Kawalan Mutu Makanan
  •          Penyelia
  •          Eksekutif Pemasaran
  •          Penolong Pegawai Penyelidik
  •          Penolong Pegawai Teknologi Makanan
  •          Penyelia Jaminan Kualiti Makanan
  •          Eksekutif Pembelian
  •          Usahawan


Syarat Kemasukan


Lepasan SPM
  1. Warganegara Malaysia
  2. Memiliki SPM atau setaraf
  3. Lulus Bahasa Melayu
  4. Lulus Sejarah (SPM 2013 dan ke atas)
  5. Mendapat TIGA (3) kepujian dalam mana-mana mata pelajaran
  6. Calon tidak mempunyai ketidakupayaan penglihatan (buta), pendengaran, fizikal atau pembelajaran yang menyukarkan kerja-kerja amali

kembali ke atas
Lulusan selain SPM
  1. Warganegara Malaysia
  2. Lulus pengajian peringkat Sijil yang diiktiraf MQA/Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 3 dalam bidang berkaitan dan lulus SPM dengan mendapat SATU(1) kredit dalam mana-mana matapelajaran; ATAU
  3. Lulus Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia(STPM) dengan gred minimum C [Kumulatif Gred Purata Nilai (CGPA) 2.00] dalam mana-mana subjek atau kelayakan yang setaraf dengannya; ATAU
  4. Lulus Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) dengan gred minimum Maqbul (Lulus); ATAU
  5. Memiliki Sijil APEL (Accreditation of Prior Experiential Learning) daripada MQA untuk kemasukan ke diploma (Tahap 4) dan mempunyai pengalaman kerja dalam bidang yang berkaitan; ATAU
  6. Calon tidak mempunyai ketidakupayaan penglihatan, ketidakupayaan pendengaran, ketidakupayaan pertuturan, ketidakupayaan fizikal atau masalah pembelajaran yang menyukarkan kerja-kerja amali
1Sijil Politeknik Tahap 3, KKM
 Sijil Teknologi Makanan
2Sijil Kolej Komuniti Tahap 3, KKM
 Sijil Pemprosesan dan Kawalan Mutu Makanan
 Sijil Pemprosesan Makanan Komersil
3Sijil Kemahiran Malaysia (Tahap Tiga) Tahap 3, KKM
 Juruteknik Kanan Makmal Analitikal (BT-022-3)
 Juruteknik Kanan Makmal Bioteknologi Umum (BT-020-3)
 Juruteknik Kanan Makmal Kultur (BT-021-3)
 Pengeluaran Makanan (AF-018-3:2014)
 Penyediaan & Pembuatan Makanan (HT-012-3:2012)
 Penyelia Bioproses (BT-041-3)
 Penyelia Pengeluaran Pemprosesan Makanan (Y-040-3)
 Penyeliaan dan Operasi Makanan Segera (HT-031-3:2016)

* Sekiranya sijil yang dimiliki tiada dalam senarai diatas, sila hubungi Unit Ambilan Pelajar, Bahagian Ambilan dan Pembangunan Pelajar


kembali ke atas
Lulusan APEL
  1. Warganegara Malaysia
  2. Mendapat sijil APEL (Accreditation of Prior Experiential Learning) daripada MQA untuk kemasukan ke diploma (Tahap 4)
  3. Mempunyai pengalaman bekerja dalam bidang berkaitan

kembali ke atas

Semua maklumat yang dipaparkan adalah benar dan betul pada masa tarikh dan masa diterbitkan dan tertakluk kepada pindaan dari masa ke semasa. Jabatan Pendidikan Politeknik dan Kolej Komuniti tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat dalam laman web ini.